Monday, November 14, 2011

Tintintråk

Gick på matiné med Jonny i söndags, Tintin. Borde kanske inte blivit så förvånad över att filmen var en sådan besvikelse. Det har förövrigt blivit en grej det där att vi går på barnfilmer ihop. Som tur är så vägs det upp av tunga svåråtkomliga rumänska grejer på Ådalens filmstudio då och då. Det tråkigaste med Spielberg & Jacksons Tintinversion var att hela konceptet förminskades till enkel action. Karaktärerna fick inte det utrymme de ges i albumen och det äventyrliga och kluriga från seriealbumen hastades igenom. Tintin har iofs aldrig varit min favorit och då menar jag alltså varken karaktären eller seriekonceptet. Dupondtarna och Kapten Haddock är ljuspunkterna och de sagolika spännande miljöerna de ofta hamnar i.

Sammanfattningsvis försvann det charmiga med Tintin till förmån för actionformatet. Egentligen är jag inte ett tillräckligt stort fan för att komma med kommentarer om att de inte följt originalstoryn men det är lite fult hur mötet med Haddock tagits rakt av ur Krabban med guldklorna i storyn som annars består av Enhörningens hemlighet och Rackham den Rödes skatt.

En annan störig grej var att familjen Hadocks nemesis Sackarin, (inte var det så i albumen va?) porträtterades som en androgyn bad guy i sann Scar-i-Lejonkungen-anda, visst känns den grejen vääldigt gjord?

2 comments:

Han1 said...

Jag tyckte också den var dålig. Dålig att de blandade albumen, dåligt att de tog in nytt, dåligt att Sackarin blev mycket mer skurkig. Men sämst var nog ändå, du är inne på det, att den där härligt äventyrliga känslan var borta. Massa action bara, tråkigt. Och sen kände jag mig tråkig som man bara kan göra om man är ett fan av nåt som sen blir film och gnäller på det. Men vad fan, nu tycker jag såhär.

Pat said...

Såg du den med engelskt tal? Tror inte att det skulle ändra så mycket men eftersom den bara gick dubbad i Kramfors så tappade den lite pga det också. Det var t. ex helt omöjligt att höra hälften av vad Haddock sa...

Det positiva är att jag blev lite peppad på att läsa om några album.