Sunday, May 02, 2010

Eyjafjallajökull

Shit vad lat jag blivit på bloggfronten. Antagligen för att jag sitter och analyserar och "forskar" och blir så djävla smart att min hjärna måste slappna av totalt då den är ledig.

Vulkanhysterin i medierna visste inga gränser ett tag men nu är det istället tvärtyst. Samma inställning kan inte sägas existera på min praktik/arbetsplats. Att medarbetare blev fast på kontinenten är väl inget ovanligt vid en krissituation men desto värre är det att det borde finnas experter på området fast ingen riktigt är det. Ser därför fram mot ett kommande seminarium om vulkanaskans effekter för det svenska samhället.

Om det levereras lite historik kring områden brukar de mest triviala samtalsämnen kunna utmynna i någonting riktigt intressant och isländska vulkanutbrott är sannerligen inget undantag. Ett vulkanutbrott på Island 1783 innebar till exempel att 50 procent av landets boskap och ca 25 procent av dess befolkning dog. Utbrottet innebar också tusentals döda i Europa på grund av atmosfärisk förorening och väderpåverkan. Enligt vissa forskare så hängde klimatpåverkan kvar i ett helt årtionde. Man har till och med dragit slutsatsen att detta bidrog till den svältserie som tillslut utlöste den franska revolutionen. Ett ännu mindre utbrott 1875 förstörde den isländska ekonomin och ledde till en rad ovanligt kalla somrar och stormiga vintrar vilket innebar att 20 procent av befolkningen emigrerade till USA – ett alternativ som inte riktigt funnits förut. Om Eyjafjallajökull skulle få för sig att leverera ett utbrott igen kan vi alltså, baserat på historiska händelser, förvänta oss betydligt mer allvarliga konsekvenser än lite flygstopp. Tanken svindlar.

3 comments:

Emil said...

Tanken svider just när det är så soligt och varmt på västkusten.

Ja man har inte blivit bortskämd med blogginlägg på sistone. Och ingen träning. Usch.

Kom hem! Vi börjar om igen.

Pat said...

Lugn det kommer en träningshöst så småningom om inte Eyjafjallajökull får för sig att verkligen explodera. Ska bli bättring vad gäller uppdateringen på bloggen också jag lovar.

Anonymous said...

Sjukt intressant!

/Stef