Wednesday, January 19, 2011

Informação

Snart är det dags, en och en halv vecka kvar till avfärd nu. Det mesta är klirrat, boende är fortfarande en olöst fråga men det lär bli nåt lite mer fancy hotel de första nätterna så får vi leta efter ett mer ekonomiskt hållbart alternativ då vi är på plats i Maputo. Eftersom det kommer tragglas så mycket om Moçambique här de närmsta månaderna tänkte jag att det kunde vara på sin plats med lite utbildande inlägg om landet. I en klassisk inforuta från utrikespolitiska institutet hittar man följande info:
Invånare: ca 21 miljoner (varav 1,2 i Maputo)
Religion: majoriteten är kristna (flest katoliker) eller följer någon traditionell afrikansk religion, 20 procent är muslimer.
Folkgrupper: bantufolken makua-lomwe, tsonga, shona m fl.
Språk: Portugisiska är det officiella språket men ett 20-tal lokala språk förekommer (varav makua och tsonga är störst), swahili talas vid kusten.


Så här ser Moçambiques flagga ut:




Den bilden säger ganska mycket om Moçambique. När landet frigjorde sig från Portugal 1975, som under Salazars fascistregim vägrade släppa sina kolonier till skillnad från andra europeiska kolonialmakter, tog nämligen Frelimo, Frente de Libertação de Moçambique över makten. Partiet bildades 1962 och var från början strikt marxist-leninistiskt. Nu är Frelimo ett statsbärande politiskt parti i landet, där de tillsammans med den f d gerillan Renamo, Resistência Nacional Moçambicana, dominerar politiken. För att förenkla det något var Renamo under kalla kriget sponsrat av Rhodesia under Ian Smith och Sydafrika under apartheidregimen. Även Reagan och CIA gillade gerillans anti-kommunistiska politik, Thatcher med för den delen.

De två före detta ärkefienderna är alltså fortfarande de bärande politiska aktörerna i landet. Det socialistiska Frelimo har tydligen sitt största stöd i söder, där även huvudstaden Maputo ligger, medan Renamos anhängare till största delen återfinns i norra och centrala Moçambique. Det är en intressant uppdelning för mig då de största problemen med översvämningar återfinns i landets centrala delar men den styrande makten sitter i söder.

3 comments:

Han1 said...

Bra! Eftersom jag är ytnörd så var jag tvungen att kolla upp landets area. Från Wikipedia:

801 590 kvadratkilometer

Pat said...

Du är en ytnörd alltså. Jag tycker att det är så ogreppbart med yta. även på det lilla planet jag har t. ex nästan ingen koll på om vår lägenhet är 33, 43 eller 53 kvadratmeter stor. Det är kanske bara för att det är siffror involverat och det blir matterelaterat som jag inte är så intresserad.

Nästan dubbelt så stort som Sverige skulle jag kunnat skrivit iofs.

Emma said...

Patrik du anar inte hur nitiskt jag kommer följa denna blogg! Hoppas ni kommer ha det fantastiskt, är helt övertygad om det. Moc är ju kanske världens bästa land. Håll hårt i kulorna bara och inga ensamma vandringar på stranden för Maritha...KRAM!