Tuesday, September 29, 2009

Död Auto-Tune och censurerade niggas



D.O.A.[Death of Auto-Tune, eller död Auto-Tune som den värdelösa svenska youtubeöversättaren envisas att kalla den, måste vara Hovas bästa låt sedan Dirt of your shoulders. Något jag aldrig fattat med den här hip-hopskiten är varför de alltid censurerar ordet "nigga" eller "niggers" i sina MTV-videos? Här har tex "this shit make niggers wanna go n commit fellinies" från albumversionen av låten plötsligt blivit "this shit make jackers wanna go n commit fellinies". I videoversionen rappar Jay- Z inte heller "Ah, ah.. nigga this just violent This is death of autotune, ah moment of silence" här har ordet nigga istället helt sonika lyfts bort utan att ersättas av något nytt acceptabelt ord. Det finns otaliga exempel på det här men jag fattar faktiskt inte att det är så kontroversiellt. Antar att ordet har en betydligt mer problematiskt karaktär där borta i Uvesa än vad jag kan greppa.

5 comments:

martin said...

Ganska konstigt att han ska göra poänger på att inte vara kommersiell och sälja ringsignaler. Han är ju hiphopens Bert Karlsson med all sin entreprenörsanda.

Och när ska maffiatemat känns lite väl gjort?

Anonymous said...

jag för min del, och även zak tell, kan inte förstå varför de över huvud taget vill kalla sin broder för nigger!

//han1

JON said...

well, det är väl inte så konstigt att ordet är kontroversiellt när det ursprungligen användes för att adressera slavar, istället för med deras namn.

och att det används inom vissa grupper är väl precis som att använda "faggot" i vissa kretsar - och fortfarande helt oacceptabelt utanför dessa kretsar. och om det saken finns inget att diskutera.

Pat said...

Nä ok, det är väl iofs inte så svårt att greppa att ordet är omstritt med tanke på dess ursprung.

Det är väl mer det faktum att det måste vara så meckigt att behöva censurera/göra om så mycket i sina låttexter så fort de ska spelas på radio osv jag förundras över. I D.O.A. rappar ju Jay-Z om niggers minst fem-sex gånger. det låter ju bättre också än det fjompiga "jackers". Med tanke på hur stor Hova är så lär ju inte majoriteten av hans fans längre utgöras av afroamerikaner. På skiva är det ok att lyssna på när han spottar ur sig n-ordet men inte på MTV? Skit i att använda ordet i överhuvudtaget då kan man tycka om man ändå måste spela in en alternativ text sen. Fast det kanske inte ligga på hans bord iofs. Vilka ord som är ok och inte i den amerikanska etern alltså.

martin said...

Ja, det är en liten konstig kompromiss. Och som jag skrev förut: om han ska vara så jävla rebellisk hur kan han då gå med på att censurera sig själv? Antigen eller känns det som. Men skit samma egentligen.