Thursday, February 01, 2007

Tveksam moral

Vilken besvikelse de nya avsnitten av Veronica Mars visat sig vara. Det är så deppigt när en serie man följt med hjärta tappar fart, för att slutligen gegga ihop totalt. Jag har länge försvarat serien från angrepp och trott stenhårt på konceptet. Men nu kan jag verkligen inte göra det längre. Det senaste avsnittet var riktigt vidrigt. Den amerikanska (tv) synen på strippklubbar och deras förmåga att få det att framstå som den mest normala stället att hänga på i hela världen är ju bekant sen förr. I typ alla serier från roliga Friends (ja Mörn, serien heter Vänner på svenska) till stenhårda Sopranos så hängs det på strippklubb och det är all gött. Det där har man nästan slutat reagera på, normaliseringen av strippklubbshäng i tv-serier är ett faktum. Men det verkar också finnas en tendens att skämta bort prostitution som en "rolig grej". Det senaste vm-avsnittet kretsar ganska mycket om eskortflickor. Veronica använder sig bland annat av en "horsökmotor" , något som framställs som väldigt lustigt. Sen frågar hon ut Logan, ja de är ihop igen, om han någonsin legat med en hora. Veronica är cool med det liksom hon bryr sig inte, att ligga med horor är ju bara en "crazy" grej...

Äh, vet inte om jag lyckas förmedla vad jag är ute efter. Det var ett värdelöst avsnitt ur många aspekter, men attityden gentemot hela upplägget med prostitution lämnade en fadd smak i munnen på mig iaf. Borde kanske läsa Petra Östergrens bok Porr, horor och feminister innan jag uttalar mig om det här. Den verkar sjukt intressant. Sedär, ännu ett blogginlägg om en bok jag inte läst.

3 comments:

Jonathan said...

Det där med prostitution är väldigt obehagligt. Riktigt deppigt. Stripklubb är svårare. Jag skulle ju gärna gå på strippkubb, eftersom jag tänker mig att det är som i amerikanska serier med gangsters och Buck Chinaski vid bardisken (egentligen är det nog jättetråkigt).

Men min moral sskulle göra det omöjligt.

Dock vet jag inte riktigt vad det är i moralen som säger emot. Tycker jag att det är så hemskt att klä av sig och dansa lite för pengar? Jag kan ju se tjejer i amerikanska collegefilmer som visar bröst och bli jätteglad.

Det kanske är den presumtiva stämningen på en stripklubb som gör en less? Jag tänker mig typ att det är granne med prostitution. Eller så är det helt enkelt för klientelet som man inte vill gå dit (men som också gör att jag vill gå dit); jag vill nog inte spendera lörad kväll bredvid nån kille som spelar fickpingis framför dekade dropout-strippare med drogproblem.

Pat said...

Jag vet inte hur det är på strippklubb i Sverige. Men när jag var på Jamaica fanns det typ en strippklubb i varje by. Det var bara tokiga gospelkyrkor det fanns mer av. Jag och Sanna blev skjutsade till en "klubb" mitt ute i buschen som såklart visade sig vara en strippklubb. Det var riktigt deppigt, snacka om testosteron nivå. Bara stenhårda jamaicaner med trimmade tändare som skrek konstiga grejer.Vi satt på klubbens tak och spelade domino med en finsk kampsportskille i väntan på att vår pårökta chaufför, som hade en ganjaodling tillsammans med Sizzla, skulle skjutsa hem oss till vårt hostel igen. Det var ganska långt från de strippklubbarna som Joey och stenhårda deckare brukar hänga på i tv.

martin said...

Jag har också tänkt på det där, kollar ju på Six Feet Under, där får man ju också en ganska go bild av prostitution.

Hela synen på stripp verkar ju vara annorlunda i USA, det är ju ofrånkomligt att de hamnar på en strippklubb någon gång i alla tv-serier, som att är normalt. Kan tänka mig att hora/madonna grejen fortfarande är rätt stor i USA, det kankse måste fungera så för att man ska tycka att det känns avslappnat. De kopplar inte stripporna till vanliga tjejer.

ELLER så har de en mer avslappnad syn på att strippa. Det finns ju hela den här amerikanksa feminismen som är pro pörr och stripp och sånt.

Men vad fan vet jag.

Jag skulle skämmas ihjäl på en strippklubb, mest för att jag skulle känna att jag inte skulle kunna prestera det som krävs av mig som man där. Som när bögen i SFU får en lapdance och dansaren undrar varför han inte får stånd.